Lokal samverkan skapade hållbart matkoncept

För Andrea Wittmar står hållbarhet långt upp på listan. Tillsammans med Kristoffer Kabell och kollegorna på Forest Tribe AB driver hon Kroksjöns Skogsretreat där man vill inspirera fler människor att komma ut i naturen och få ta del av en riktigt hållbar och magisk upplevelse.

”Alla mår bra av att känna mossa under fötterna och att få tid att verkligen umgås med de som betyder mest. Med vårt glamping koncept vill vi att människor skall få möjlighet att på ett bekvämt sätt bo och uppleva skogen i alla dess former. Att komma till vår naturoas skall vara som att komma hem, att få lugn och ro och helt kravlöst få ta del av naturens och skogens alla intryck”, berättar Andrea.

I Unnaryd, strax utanför Hylte i Hallands län, bubblar det av entreprenörskap och kreativitet och samverkan har på många sätt blivit nyckeln till framgång för den lilla bygden. Här finns allt från bo- och byggemenskaper till musikband och studios som drivs kooperativt. Hållbarhetsfrågor och drömmar om att leva, verka och umgås på ett hållbart sätt återkommer hos många som man pratar med. För Andrea och hennes kompanjoner handlar det inte bara om den sociala hållbarheten och en hållbar livsstil. De stora frågorna handlar om att främja en skog med en mångfald, ett bevarande av arter och en möjlighet att binda koldioxid från luften.

Förutom att bevara och uppleva skogen och de sociala värdena av att få tid att umgås med varandra så är maten en viktig del av deras koncept i skogsretreatet. Därför har man startat ett samarbete med Unnaryds egen gårdsbutik Gården Byn. Under sin vistelse hos Kroksjön får man ta del av en matlåda som Åsa Wahll från Gården Byn varit med att ta fram. Matlådan består av ekologiska och närproducerade råvaror som besökaren själv lagar till i skogsretreatets utekök.

”Att maten är lokal och hantverksmässigt producerad med en omtanke om vår jord känns verkligen på smakerna”, säger Andrea. ”En välmående jord, mat från det vilda och spännande recept där maten tillagas utomhus ger en god och lyxig matupplevelse,” berättar hon. ”Att laga mat ute kan upplevas lite utmanande beroende på vilken erfarenhet man har av det, men vi har försökt att göra recepten riktigt inspirerande och lagom utmanande för att alla skall upptäcka hur lätt det faktiskt är.”

Men hur fungerar det då att samverka med ett annat företag på landsbygden? Vilka utmaningar och fördelar finns det? Coompanion har lång erfarenhet av att stötta företag som vill samverka, något som kan ge ökad hållbarhet och ökad lönsamhet då man kan dela på en hel del resurser och på ett mer effektivt sätt utnyttja varandras kompetens.

”Att driva en verksamhet tillsammans på landsbygden och att samverka med andra verksamheter är fantastiskt på många sätt, men bjuder också på en del utmaningar. Avstånd och logistik kan ibland ställa till det, men när vi hjälps åt så får vi oftast ihop det”, berättar Andrea. ”Att samarbeta med andra ger oss energi och inspiration. Det är roligt och genom att komplettera vårt erbjudande med andras kompetens så får vi möjlighet att fokusera på det som vi är bäst på.”

Här kan du läsa mer om Kroksjöns Skogsretreat och Gården Byn

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!