Tankar kring hållbarhet

Hej alla läsare! Jag heter Tobias Albertsson och studerar Internationellt arbete – Globala Studier på Jönköping University. När jag skriver denna artikel går jag mitt tredje och sista år på programmet och sitter vid mitt skrivbord på min praktikplats, Coompanion Jönköpings län.

En fundering som har dykt upp under min första tid på min VFU är kring begreppet hållbarhet och dess betydelse. Hållbarhet – ”utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”. När vi idag använder oss av begreppet hållbarhet, är det egentligen det ovannämnda som är i fokus? Eller är det något annat? Jag anser att begreppet har slitits och töjts på så många olika sätt att dess verkliga innebörd har gått förlorad.

Idag agerar begreppet till stor del som marknadsföring, det är attraktivt att vara hållbar, kunden har lite bättre samvete att handla produkter som transporteras från världens alla hörn om den är hållbart paketerad. Begreppets innebörd har nästan ändrats till att det är okej att fortsätta som vi alltid gjort så länge vi pratar om att det är dåligt. Hållbarhet blir endast accepterat och anammat om det fortfarande tillåter oss att behålla de bekvämligheter vi alltid har haft.

Produktionen och försäljningen av elbilar har exploderat, varför? Jo, för att bilproducenterna får fortsätta sälja nya dyrare bilar och konsumenterna får behålla bekvämligheten med en ny fin bil och ändå kalla det hållbart. Hållbarhet är ingen kashmirfilt vi lägger över våra problem för att få det att se vackrare ut, hållbarhet ska vara grunden och roten till allt vi gör. Vi måste börja i rätt ände.

Hållbarhet, utveckling som tillfredsställer dagens behov. Den samtida innebörden av begreppet hållbarhet skulle enligt mig i stället beskrivas som: utveckling som tillfredsställer dagens bekvämligheter, inte behov. Idag har bekvämlighet blivit ett behov, en vana som vi inte är villiga att släppa. För att lyckas med övergången till ett hållbart samhälle måste dessa två begrepp skiljas åt. Vad behöver vi egentligen och vad behöver vi inte? Jag menar inte att vi ska ha ett levnadssätt där vi enbart äger saker som behövs för att överleva. Det finns många saker som gör oss människor gott både psykiskt, fysiskt och socialt.

Dessa tankar och reflektioner från min tid på Coompanion Jönköpings län tar jag med mig in i min sista termin på högskolan då jag ska skriva mitt examensarbete. Jag vill med denna artikel också uppmuntra dig som läsare att ta en funderare på hur du ser på- och använder begreppet hållbarhet, vad innebär hållbarhet för dig?

Tack och god jul!

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!