Kooperativet som ger Ukrainska barn en tryggare tillvaro

Den 8 mars, 2022 tog Kooperativet Industrihuset emot tolv barn från Kiev, alla med olika typer av funktionsvariationer. Med dem fanns också fem mammor och en mormor, och några dagar senare kom ytterligare en mamma och ett barn som flytt från staden Dnipro. 

Kooperativet Industrihuset driver i vanliga fall daglig verksamhet, personlig assistans och boende i Rimbo. På en gammal kollogård på Väddö hade de planer för ett framtida LSS-boende. Det blev ett annat fokus sedan invasionen i Ukraina. 

– Vi är nog många som hemma vid middagsbordet samtalat och undrat vad vi själva skulle ha gjort om kriget skulle drabba oss, säger Magnus Schubert, verksamhetsledare på Kooperativet Industrihuset.

Tillsammans med kollegorna Anna Söderqvist och Veronica Schubert började de fundera kring vad de skulle kunna göra. Anna som är enhetschef i Kooperativet Industrihusets assistans är samtidigt mamma till en dotter med omfattande funktionsvariationer.

– Det startade mycket tankar på hur personer med funktionsvariationer och deras anhöriga hade det i krigets Ukraina. Tankar som ”skulle jag själv kunna springa till ett skyddsrum om något liknande hände här. Med en rullstol, med mediciner, sondmatning, mat till sondmatning, hur skulle jag hålla rent?”, säger Magnus.

Förfrågan från hjälporganisation

Initiativet att hjälpa kom efter att Anna fått en förfrågan från en hjälporganisation.

– Efter att Anna förklarat för en svensk hjälporganisation som samarbetade med lokala organisationer i Kiev vad vi gjorde och vilka kunskaper vi hade på området funktionshinder fick vi en fråga om vi akut kunde ta emot funktionshindrade barn och deras mammor som skulle fly från Kiev, berättar Magnus.

Under endast en vecka ordnade frivilliga krafter från kooperativet och dess nätverk för att ta emot flyktingarna på Väddö.

– Det här är en trygg men tillfällig lösning för att lösa de mest akuta problemen, säger verksamhetsledaren Magnus Schubert.

Civilsamhället spelar viktig roll

Att ta emot de här mammorna med barn som utifrån en rad olika diagnoser har stora behov av stöd i form av vård, mediciner och hjälpmedel, och som behöver kontakt med så många olika instanser, är en stor utmaning i sig, menar Magnus.

– Med tanke på hur svårt det är att planera och samordna dessa kontakter och tillgodose behoven för denna grupp flyktingar undrar man hur våra samhällsorgan hade gjort om vi i civilsamhället inte funnits? Hur klarar sig samhället utan engagerade medborgare och föreningar som snabbt och effektivt kunnat organisera mottagandet för en grupp som denna där det behövs så mycket specifik kunskap? funderar Magnus.

Under den månad som nu gått sedan familjerna anlände har mycket hänt och många varit involverade; både företag, organisationer och privatpersoner har ställt upp.

– Förutom våra egna insatser har vi en del volontärer som hjälper till och personer som kommer och tolkar. Men mest är det två personer från oss som mer eller mindre bor på gården för att hjälpa till, säger Magnus.

Besked från myndigheter dröjer

Magnus hoppas att kommunen och migrationsverket skall ta sitt ansvar.

– Men så här långt har det inte kommit något besked om att någon av instanserna planerar att hjälpa till att lösa den ekonomiska situationen, berättar han.

Den ideella verksamheten är därmed helt beroende av de medel man själv kan samla in.

Så kan du hjälpa

Vill du bidra till den ideella verksamheten Ukrainahjälpen – Funkis i Roslagen
Swisha gärna till 123 515 75 08.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!