En sak är säker – det är dagens unga som kommer att få leva den framtid vi skapar idag – vi behöver därför bli bättre på att lyssna till och ta tillvara på deras tankar och idéer. Hur kan vi involvera ungdomar kring sociala frågor och få dem att känna sig som en del i samhällsutvecklingen? Hur kan vi stärka stödstrukturen för att fånga upp ungdomarnas idéer för hur de vill att framtidens samhällen skall utformas?
Inom projektet Goodlash som drivs av Navet Science Center, Coompanion Sjuhärad och Science Park Borås skapas en mötesplats för social innovation där medborgare, aktörer i civilsamhället, offentlig verksamhet, forskning och företag kan mötas på lika villkor från olika bakgrund och perspektiv i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Inom initiativet utvecklas tvärsektoriell samverkan som skall stärka vår kapacitet och förmåga att stötta civilsamhällets sociala innovationskraft och socialt företagande i Borås och Sjuhärad, med unga i fokus. För att få igång dessa möten har teamet bakom initiativet nu initierat CO-Lab, ett kreativt innovationslabb med syfte att skapa en “Goodlash” av tankar, idéer, prototyper och sociala innovationer för det samhälle vi vill leva i.
Samtalen kickades igång under två Dialogforum på Navet Science Center i februari där aktörer som arbetar med ungdomar bjudits in för att identifiera utmaningar och lösningar kring komplexa samhällsutmaningar. Fokus på dessa var social inkludering. Vad finns det för utmaningar och möjligheter kring ungas inflytande i samhällsutvecklingen och hur kan den stödstruktur som finns bli bättre på att fånga upp ungas idéer? Och inte minst; ta dem vidare så att idéerna får en grogrund att växa och förverkligas.
Under dialogen blev det tydligt hur viktigt det är med stärkt samverkan mellan de initiativ som redan görs och att vi måste gå från ett stuprörstänk, se varandra som resurser och haka ihop de olika initiativen som sker inom regionen kring ungas inflytande. Något som alla enades om under dialogen var hur viktigt det är att inkludera unga i ett tidigt stadie när nya projekt riktat till målgruppen initieras, då det är de unga som själva är experter i att vara ung idag – och hur de ser på framtiden. “De vill vara med från början och bestämma” – och de vill att deras tankar och input tas på allvar, att deras idéer inte bara hamnar i en byrålåda utan faktiskt tas tillvara på och tas vidare på riktigt. En utmaning som identifierades var att de möjligheter som finns som faktiskt kan öppna dörrar för unga att göra verklighet av sina samhällsnyttiga idéer måste synliggöras mer – och att det idag saknas en övergripande systematik för hur stödstrukturen tar tillvara på dessa idéer. Det finns många bra initiativ som sker, men det “är ofta alltför vattentäta skott mellan stadens/kommunernas initiativ och civilsamhällets initiativ”, menar Anna Gunnarsson, Projektledare & Pedagog på Navet Science Center.
– Vi hoppas kunna ge fler unga möjligheten att förverkliga sina idéer med rätt stöd, berättar Anna.
Hjärtat i Goodlash projektet är just att involvera unga, att belysa deras tankar, åsikter och idéer. Därför stannar inte dialogen här, nu är det dags att bjuda in ungdomsrepresentanter för att säga sitt. Inom Goodlash kommer man nu därför att hålla i så kallade Missions workshops och hackathons, som kommer att utföras med och för ungdomar, för att gå på djupet i frågor som rör social innovation och social hållbarhet.
Arbetar du i din yrkesroll eller ideellt nära unga i frågor som rör social innovation och samhällsutveckling? Är du nyfiken på att involvera unga, på riktigt, och vill ha stöd i processen? Goodlashteamet erbjuder nu att hålla i workshops för aktörer som arbetar för denna omställning tillsammans med unga för att öppna upp och möjliggöra medborgardriven innovation, på riktigt. Först till kvarn!
Hör av dig till Anna Gunnarsson för mer information.
Kontakt: anna.gunnarsson@navet.com
Läs mer om Goodlash: https://coompanion.se/goodlash/