Win-win när Bunkern Bokar spelningar

Bunkern Bokar är projektet som bokar Västsveriges mest efterfrågade band inom jazz, impro, world, blues och nutida musik. Här får också personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden vidareutveckla sig och hitta en möjlig väg till arbete inom musik- och kulturbranschen.

Bunkern Bokar är ett Arvsfondsprojekt som utbildar personer med olika funktionsvariationer. De håller till i Kulturföreningen Bunkerns lokaler i centrala Göteborg. Utbildningen handlar om marknadsföring och PR inom musikbranschen, bokning av band och alla de sysslor som krävs för att boka in konserter. Det kan vara textproduktion, foto, film, sociala medier, digital marknadsföring, kundregister och säljarbete. 

Bunkern Bokar har sin lokal på samma ställe som musikernas replokaler, därför blir kommunikationen med dem snabb och enkel. Det kan bli snack över en kopp kaffe i det gemensamma pentryt, eller så bjuds musiker in för att intervjuas om deras planer. De har även gjort studiebesök på bokningsbolag, besökt Jazzfesten som arrangeras av Svensk Jazz, arrangerat utbudskonserter för arrangörer, haft hand om en scen på Göteborgs Kulturkalas, arrangerat luciakonsert och medverkat i musikhjälpen. Det är minst sagt ett händelserikt arbete som skapar en win-win situation. Personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden får lära sig nya arbetsuppgifter och musikerna på Bunkern får komma ut och göra fler konserter. Nya nätverk skapas som leder till arbetstillfällen för båda grupperna. 

Projektet som har pågått under tre år skulle ha avslutats vid årsskiftet men till deltagare och musikers glädje har Bunkern Bokar beviljats förlängning ett år till med målet att verksamheten blir ett socialt företag eller en del av ett socialt företag som har avtal med Göteborgs stad.

Från arbetslöshet till drömjobb

Såhär säger Fia, en av bokarna på Bunkern Bokar om sitt arbete. Nedan text är tagen ur en krönika hon skrivit.

”Aldrig tidigare har jag på en arbetsplats känt mig så sedd och förstådd. För första gången i mitt liv behöver jag inte ursäkta eller förklara mig. På Bunkern Bokar kan jag vara mig själv. Här blir alla välkomnade med värme och gemenskap, oavsett vem en är.

Det är något som de flesta arbetsplatser vill förmedla, men oftast visar det sig snabbt hur genomskinligt påståendet är. Maktspel och härskartekniker utnyttjas på en daglig basis och den som sticker ut ur mängden blir snabbt ett offer för diskriminering.

Det pratas bakom ryggar och subtila förolämpningar flödar fritt. “Det är omöjligt att någonsin undkomma skitsnack på en arbetsplats” säger du.  Vilken bakåtsträvande inställning. Min spontana tanke är att det självklart är en enkel ursäkt till att nöja sig med uselt, och att tillåta en fortsatt destruktiv arbetsmiljö. Mitt svar på tal blir då “jag är ledsen att du inte varit på en enda bra arbetsplats”. Jag kan med stolthet erkänna att jag aldrig hört någon prata illa om någon annan på Bunkern Bokar. 

”Att vandra genom korridorer när jag ska hämta mitt kaffe, omringad av toner från professionella musikers replokaler, väcker både glädje och kreativitet inom mig, något som jag saknat under flera år.”

Mitt namn är Fia och jag är 30 år gammal. Av personliga skäl stod jag under 3 år utanför arbetsmarknaden. Tillslut fick jag en plats för arbetsträning här på Bunkern Bokar. Eftersom jag har en bakgrund inom musik och erfarenhet av administrativt arbete kändes detta jobb som skräddarsytt för mig. Att vandra genom korridorer när jag ska hämta mitt kaffe, omringad av toner från professionella musikers replokaler, väcker både glädje och kreativitet inom mig, något som jag saknat under flera år. Levande musik gör mig genuint lycklig och att få arbeta inom musikbranschen känns fortfarande som en dröm som slagit in. Nyp mig. Eller nej förresten, jag vill nog stanna här”.

Fakta Bunkern Bokar

– Bunkern Bokar är ett arvsfondsprojekt som drivs av Coompanion.
– Verksamheten håller till i Kulturföreningen Bunkerns lokaler i Vasastaden.
– Utbildningen handlar om marknadsföring och PR inom musikbranschen. Deltagarna arbetar med bokning av band och lär sig gemensamt alla de sysslor som krävs för att boka in konserter. Det kan vara till exempel textproduktion, foto, film, sociala medier, digital marknadsföring, kundregister och säljarbete. 
– Vid årsskiftet 2025 löper projektet ut och nu letar man efter en ny finansiell och organisatorisk lösning för att arbetet ska kunna fortsätta.
– Samarbetspartners: LaSSe BrukarstödcenterGIL- Göteborgskooperativet för Independent LivingCoompanionKulturföreningen Bunkern.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!