Namn fr vänster, längst fram: Bäm Stugendal, Kristin Lindqvist
Längst bak fr vänster: Tina Löfgren, Frida Larsson, Emelia Brännström
Vid ett av våra webbinarier under 2021 lyssnade vi till Kristin Lindqvist, en av tre delägare och medlemmar i den kooperativa kommunikationsbyrån Geektown. Kristin talade på temat kreatörer & kooperation, deras vägval när de startade och varför de fortfarande, faktiskt hela 10 år efter starten, driver sitt företag som ett kooperativ.
Geektown finns i Luleå, Norrbotten, men jobbar i hela landet.
– Vi har aldrig tänkt att vi skulle begränsa oss på grund av geografisk placering. Världen är öppen för ditt företag, säger Kristin.
De startade det gemensamma företaget under studietiden på Luleå tekniska universitet.
– Vi var lite galna och tänkte: Hur svårt kan det vara att börja driva företag?! Vi hade inga kontakter, men började bygga upp någonting som har fungerat väldigt bra och här är vi nu 10 år senare.
Ville driva företag på sitt sätt
Geektown fick stöd och rådgivning av Coompanion då de startade 2011.
– Vi ville driva företag på vårt sätt: demokratiskt, genom socialt ansvarstagande och att alla skulle kunna påverka på samma nivå. Det skulle vara jämställt och hållbart!
Deras mission är att göra kreativ kommunikation som gör skillnad. Kristin berättar att många brukar fråga varför de valt att heta Geektown.
– Ja, förutom att det var vi själva som valde namnet för att det var vi som startade företaget, så är det så att vi ser oss själva som nördar – på olika sätt. Vi är experterna som kan vår sak med kommunikation och vi tycker att alla ska få vara som de vill och som de är. Det har också varit viktigt från start att bygga samarbeten med andra, för att göra saker ännu bättre tillsammans.
Möt Berta!
I Geektown finns ingen formell VD – men där finns Berta.
– Berta är vår VD, vår borgmästare i staden. Hon är det vi alla är, för vi har gjort ett medvetet val att ingen av oss ska vara VD, utan alla är på samma nivå. Däremot har vi olika roller inom företaget.
Geektown har fått flera utmärkelser, däribland Årets kooperativ i Norrbotten och finalist i Årets kooperativ i Sverige år 2013. – Det var stort, säger Kristin.
Likaså kan man tänka att det var att vinna guld i Svenska Designpriset 2018.
Någon medlem i kooperativet har bytts ut genom åren. Under 2020 anställde de två nya personer som ännu inte är medlemmar/delägare, ett upplägg som visat sig passa alla bra. – Vi växer långsamt för det handlar om teamet, menar Kristin.
Jobbar aktivt med flera kooperativa principer
Hur funkar då de kooperativa värderingarna i Geektown? Det finns ju sju kooperativa principer, däribland demokrati, samhällshänsyn och samarbete mellan kooperativ.
– Vi jobbar utifrån lika värde och jämställdhet. Väljer gärna samarbetspartners som också har de kooperativa värderingarna. Vi stöttar och samarbetar gärna med andra företag, speciellt unga kvinnor som driver företag och föreningar för kvinnor som behöver stöd och hjälp. Vi återinvesterar vår vinst och delar också med oss av den, vilket ger en väldigt bra känsla, berättar Kristin.
De anser också att det är extra viktigt för Geektown att ha normkritiska glasögon på, speciellt eftersom de jobbar med marknadsföring och reklam.
– Om vi skulle befästa invanda roller och mönster så blir det aldrig någon förändring, säger Kristin.
Hållbarhet är också en viktig parameter. De tittar noga på vilka leverantörer de jobbar med, vilka materialval de gör osv.
Kristin avslutar sin dragning som de brukar göra på Geektown, med “Have a geeky day!”.
Tack Kristin! Vi på Coompanion tycker att ni lever vår devis; Kooperation gör skillnad.
Vill du också starta och driva företag tillsammans?
Hos Coompanion får ni kostnadsfri rådgivning när ni vill starta och driva företag tillsammans. Vi hjälper er att vässa er idé, välja bolagsform, diskutera möjligheter kring finansiering, hur samarbetet ska organiseras, hur ni hittar andra företag att samverka med, samt kompetensutveckling och stöd när ni planerar att expandera. Och vi finns över hela landet.