Sanningar och myter om kooperativ

sanningar och myter om kooperativ

Är du nyfiken på hur man kan driva företag på ett hållbart och demokratiskt sätt? Här har vi samlat sanningar och myter om kooperativ, vanliga frågor som vi ofta får höra!

Inte får väl ett kooperativ gå med vinst?

Jo! Vinst är en förutsättning för varje företags fortsatta utveckling.

Alla måste ha lika lön!

Lönesättningen kan likna den i andra företag, eller så kan man göra på ett helt annat sätt. Det är medlemmarna som bestämmer hur lönesättningen ska fungera.

Blir det inte ineffektivt när alla ska bestämma allt hela tiden?

Fördela ansvar, roller och bestäm vilka beslut som enskilda personer kan ta och vilka som ska vara föremål för hela organisationen. Inget hindrar att ni utser en arbetsledare.

Kooperativ är inga väl riktiga företag?

Även om ekonomisk förening blivit alltmer populärt är det inte alla banker eller revisorer som känner till företags formen. Kräv att din kontakt läser på eller överväg att byta kontakt.

Blir det inte mycket konflikter?

Konflikter finns där människor möts, även i kooperativ. Genom kommunikation, bra kompanjonavtal och rådgivning i ett tidigt skede med någon som vågar ställa de viktiga
frågorna är ni bra rustade. Det är ett bra tips oavsett företagsform. Ekonomiska föreningar, som kooperativ oftast är, har visat sig vara lika hållbara som till exempel aktiebolag.

Får man neka någon att bli medlem i ett kooperativ?

I stadgarna anges vad som krävs för att man ska kunna bli medlem i en ekonomisk förening. I arbetskooperativ är det till exempel ett vanligt krav att man ska ha varit anställd minst två år, innan man kan ansöka om medlemskap.

Kan kooperativ vara stora företag?

Kooperativ finns bland små företag om tre personer och hela vägen upp till företag med
1000-tals anställda.

Vill du veta mer om kooperativ?

Ta kontakt med oss! Coompanion ger kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta företag tillsammans, oavsett vilken företagsform ni siktar på.

Hitta er närmaste rådgivare

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!