Det finns många möjligheter för kommuner, regioner, myndigheter och näringsliv att prioritera samhällsnytta i upphandling och inköp. Här ger vi några exempel på hur det kan gå till! Varje exempel har också kontaktpersoner, som ni kan kontakta för att få mer information.
Så går upphandlingen till – steg för steg
Tips! Ta hjälp av Upphandlingsmyndighetens guide för hela inköpsprocessen!
Vilken nytta kan sociala företag skapa?
Reserverade kontrakt ger jobb till människor som står långt från arbetsmarknaden
I början på 2020 slöt Göteborgs Stad avtal för fruktkorgar med leverantören Social Trade. Avtalet är ett så kallat reserverat kontrakt och med det skapas fler jobb och bidrar till mindre utanförskap.
Upphandling ger nya chanser till sysselsättning
Nordanstigs kommun arbetar aktivt med sysselsättningskrav i offentlig upphandling. Det öppnar upp för personer som annars kan ha svårt att komma in på arbetsmarknaden. Se filmen om hur de jobbar!
Gåvor från sociala företag skapar jobb i regionen
Västra Götalandsregionen har precis genomfört sin första reserverade upphandling, av gåvor till medarbetare. Upphandlingen gick till Social Trade som är ett säljbolag för arbetsintegrerande sociala företag och gäller lokalproducerade delikatesser och hantverk i trä och textil som alla produceras av lokala ASF-företag.
”När vi såg hur andra hade gjort kunde vi enkelt kopiera hur de hade skrivit underlagen!”
Upphandlare i Region Skåne
Guide genom processen
Missa inte att Upphandlingsmyndigheten har guider och hjälpmedel för att ta dig genom hela processen – från planering till inköp.
Ny väg till innovativa välfärdslösningar
Ny väg till innovativa välfärdslösningar
Samverkan mellan kommuner, regioner och sociala företag kan vara viktigt för en god samhällsutveckling. Sveriges Kommuner & Regioner har tagit fram en handboken med förslag till lösningar och konkreta exempel på hur framgångsrik samverkan med sociala företag
kan utvecklas och bedrivas.
Den här webbsidan drivs i samarbete mellan: