Hållbart företagande för både människor och miljö

Det är oftast en lång och komplicerad väg att ta sig från ett krigsdrabbat land som Syrien till en säker tillvaro i Sverige. Väl på plats här väntar nästa utmaning: att kunna försörja sig och att bli en del av samhället. Detta blev tydligt för Salah Alden när han kom till Sverige i slutet av 2014. Salah, som har ett stort intresse för språk och människor, fokuserade på att snabbt lära sig svenska och fick efter ett tag möjlighet att börja arbeta som integrationssamordnare i Varbergs kommun.

I sin roll som integrationssamordnare har Salah träffat många människor med en gemensam längtan efter en egen försörjning och en plats i samhället. Att få jobb eller att starta ett eget företag som nyanländ är inte enkelt och efter hand tog en affärsidé form. Salah ville hjälpa nyanlända människor att snabbt komma ut i arbete och ge dem möjlighet att delta i samhället på ett jämlikt och hållbart sätt.

”Hur skulle jag kunna underlätta för andra nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden, bli en bidragande resurs för samhället och samtidigt hjälpa dem att komma på fötter?” Salah funderade och när Salas fru Kenouz Si Muhamed fick möjlighet att komma till Sverige från Algeriet började de tillsammans utbyta idéer. Det dröjde inte länge innan de visste vad de behövde göra. Med stöttning från både vänner och familj och av rådgivning från Coompanion Hallands affärsrådgivare har de nu äntligen lyckats starta Hygieia Städ AB.

”Att starta ett städbolag var inte en självklarhet för oss”, berättar Kenouz. ”Vi har ingen erfarenhet från branschen, men tänkte att städning är ett yrke som många har möjlighet att genomföra oberoende av bakgrund, utbildning eller språkkunskap. ”Vi har fått så otroligt mycket hjälp. Vår mentor Katarina som driver Katarinas Städtjänst här i Varberg har hjälpt oss igång”, berättar hon med värme i rösten. Salah fortsätter och berättar hur Katarina erbjöd dem en praktikplats så att de kunde lära sig yrket från grunden och hur de har fått ovärderliga tips på vägen.

Hjälpen från Coompanion Halland bestod till stor del av att identifiera och stärka företagets konkurrenskraft, att utveckla hållbarhetsaspekterna ytterligare och att koppla ihop verksamhetsmålen med Agenda 2030. Att utgå ifrån en tydlig miljöpolicy var lika viktigt som social och ekonomisk hållbarhet För Salah och Kenouz. Alla produkter som används inom Hygieia Städ skall vara miljöcertifierade och man försöker hela tiden att identifiera metoder för att använda så lite vatten och energi som möjligt. Den sociala hållbarheten är an del av företagets affärsidé och nästa steg i utvecklingen blir att börja anställa personal. Då är det en självklarhet att erbjuda marknadsmässiga löner och jämställdhetsfrågan är något som både Salah och Kenouz brinner för.

Att arbeta tillsammans med sin partner kan vara en utmaning, men tonen i parets kommunikation präglas av stor respekt. När Sala beskriver Kenouz gör han det med orden ”öppen, utvecklingsorienterad, alltid positiv till nya idéer och väldigt godhjärtad”. På frågan hur han skulle beskriva sig själv så säger han att han är uthållig, har lätt för att anpassa sig och att han är orädd. Han kastar sig gärna ut mot nya utmaningar och så gillar han att kunna hjälpa andra.

På frågan om hur verksamheten ser ut om 5 år säger Sala att det viktigaste just nu är att låta Hygieia växa och stå på egna ben. Kenouz berättar också om en annan affärsidé som de hoppas kunna förverkliga inom fem år. Det kommer fortfarande handla om att skapa arbetsmöjligheter för nyanlända, men då med fokus på matlagning. Det finns så många som kommer till Sverige som är duktiga på att laga mat och vi vill gärna att flera olika nationaliteter och kulturer skall få chansen att mötas och hjälpa varandra i företaget med maten som gemensam nämnare. Dessutom bidrar det till att bredda matutbudet i Varberg, vilket också kan behövas, avslutar Kenouz med glimten i ögat.

Läs mer om Hygieia: https://hygieiastad.se/start

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!