Ta del av slutrapporten här (populärversion)
Om projektet
Bakgrund
I januari 2021 startade Coompanion upp projektet SIRU 2.0 i samverkan med Jönköping International Business School. SIRU är en förkortning av Social Innovation för Regional Utveckling och 2.0 innebär att det var en fortsättning och fördjupning av projektet SIRU som vi drev tillsammans med Jönköping University 2016-2020. SIRU 2.0 finansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jönköpings län och pågick till april 2023. Genom SIRU 2.0 ville vi ta till vara på den kunskap, förankring och de erfarenheter som erhållits genom tidigare arbete och genom fortsatt samhandling med andra aktörer arbetade vi vidare med de behov som hade identifierats tidigare.
Detta ska projektet bidra till
Social innovation och samhällsentreprenörskap är integrerat i lokala och regionala processer kopplat till näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle för att lösa samhällsutmaningar i Jönköpings län. När projektet är slut är målsättningen ett väl utvecklat stödsystem och anpassade verktyg för social innovation och samhällsentreprenöriella initiativ där samhällsutmaningar står i fokus.
Vad gjorde vi i projektet?
Projektet bestod av flera delar, som alla utgick ifrån projektets mål om att lösa samhällsutmaningar genom fler sociala innovationer. Förutom att synliggöra och höja kunskapen om social innovation var detta huvuddelarna i projektet:
Processledning – med en gedigen verktygslåda tog vi oss an aktuella samhällsutmaningar i länet tillsammans med företag, privatpersoner, föreningsliv, offentlig sektor, akademi med flera. Genom nya samarbeten inkluderades fler i innovationsprocesser för att hitta lösningar på samhällsutmaningar.
Stärka samhällsentreprenörer – genom nätverksträffar, kunskapsluncher och fördjupad affärsutveckling hjälpte vi länets samhällsentreprenörer att starta upp och att växa.
Dialogforum – vi ville se en utökad samverkan mellan aktörer i länet som möter entreprenörer och sociala innovationer. Genom att anordna dialogforum fick dessa aktörer dels en ökad kompetens kring hur social innovation kan användas som ett verktyg för utveckling dels kunskap om andra aktörers initiativ och verksamhet inom området. På så sätt utvecklades och stärktes samverkan ytterligare. Läs mer om Dialogforum 27 januari 2022 här.
Offentlig sektor – genom kunskapshöjande insatser och erfarenhetsutbyte ville vi genom projektet öka antal affärer/samarbeten mellan offentlig sektor och sociala företag genom t ex reserverad upphandling, direktupphandling, upphandling med social hänsyn, idéburet offentligt partnerskap (IOP). Läs mer om vår lärprocess för offentlig sektor här.
Fallstudier – forskarteamet på Jönköping International Business School fokuserade under projektet på fallstudier. Dessa studier gav företag dels ökad förståelse för hur de kan initiera eller utveckla sitt arbete med social hållbarhet, dels kunskap om hur social innovation och relaterade koncept / verktyg kan användas för att utveckla den egna verksamheten. Det gjordes även fallstudier om post-Corona förnyelse i små och medelstora företag. Läs mer om JIBS arbete eller ta del av deras fallstudier här.
Vi som arbetade i projektet
Coompanion Jönköpings län
Jeanette Rosén
Louise Ramberg
Rebecka Hoxha Frohm
Jönköping International Business School
Duncan Levinsohn
Guenola Nonet
Mark Edwards
Philippa Berglund
Läs mer om forskarteamet här.
Projektets styrgrupp
Maria Lund Björk, Coompanion Jönköpings län (sammankallande)
Anna Olsson, Regional utveckling, Region Jönköpings län
Maria Lagneby, Ohmnia AB
Leona Achtenhagen, Jönköping International Business School