Vill ni starta en Bygg- och bogemenskap?
Då har ni hittat hem!

Bygg- och bogemenskaper – en del av lösningen för hållbart boende.

Bostadsförsörjningen står inför stora utmaningar. Bygg- och bogemenskaper kan vara en del av lösningen för att skapa mer inkluderande och hållbara bostadsområden som motverkar segregation, ensamhet och spekulation. Coompanion har gedigen erfarenhet av att stödja kooperativa lösningar som främjar variation, delningsekonomi och gemenskap.

Läs mer i broschyren ”Bygga och bo hållbart tillsammans” med exempel från hela landet. Ladda ner här!

Allt ni behöver för att komma igång!

Här hittar du information, verktyg och tips för er som vill bygga och bo tillsammans, med material som studiecirkel, broschyrer, processkartor och inspelade föreläsningar. Vi fortsätter att fylla på med mer information!

Studiecirkel (steg 1 av 2): Byggemenskaper och Bogemenskaper

Den här studiecirkeln är framtagen för dig som vill veta mer om bygg- och bogemenskaper. Efter studiecirkeln kommer du att ha kunskaper om olika former för att bo och bygga tillsammans och grundläggande verktyg för att kunna arbeta vidare med att förverkliga en gemenskap. 

Studiecirkeln är framtagen i projektet BästBo med finansiering från Formas.

Den här studiecirkeln är framtagen för dig som vill veta mer om bygg- och bogemenskaper. Efter studiecirkeln kommer du att ha kunskaper om olika former för att bo och bygga tillsammans och grundläggande verktyg för att kunna arbeta vidare med att förverkliga en gemenskap. Det kommer att finnas en fortsättning som innehåller hur du arbetar med planeringsfasen. Efter den är det bara att köra i gång tillsammans med en projektlots.

Studiecirkeln kan genomföras i en grupp utan förkunskaper och med en ledare utan förkunskaper. Cirkelledaren deltar i samtalen precis som övriga deltagare. Ledaren ansvarar för att administrera träffarna och hålla i mötena genom att hälsa välkomna, introducera med ingressen, följa anvisningarna och hålla tiden. Varje cirkelträff beräknas ta 1,5 timme. Samarbeta gärna med ett studieförbund. De kan hjälpa till på olika sätt.

Vi tror att ni har glädje av att göra ett studiebesök i slutet av cirkeln. Börja redan nu fundera på vad ni vill se och vilka ni behöver kontakta. Vill ni ha förslag på besöksmål så kontakta Föreningen för byggemenskaper info@byggemenskap.se eller Kollektivhus NU info@kollektivhus.se.

Det här är den första av två studiecirklar om bygg- och bogemenskaper från Coompanion.

Cirkelhandledning – för dig som ska leda studiecirkeln (pdf)

Bygga och bo hållbart tillsammans – broschyr (pdf)

Plattformen för bygg och bogemenskaper

Inspiration:

Artikel: Under Samma Tak – kollektivhuset som förverkligade drömmen om hållbart boende

Artikel: Hästen i Ockelbo – kooperativ hyresrättsförening, enligt Nybomodellen

Coompanion erbjuder kostnadsfri rådgivning över hela landet. Vi har stor kunskap kring bygg- och bogemenskaper och kan hänvisa dig vidare när du behöver.

Ta kontakt med Coompanion i din region, så hjälper vi dig att hitta rätt!

Bostadsbyggandet i Sverige är standardiserat och det är ett fåtal stora byggaktörer som bygger det mesta. Många byggaktörer är företag med ekonomiska mål för sin verksamhet. Tänk om fler människor skulle få vara med och forma den livsmiljö som är våra hem. Hur skulle vårt samhälle och våra hem se ut då?

Många människor tar initiativ till egna lösningar på hur de vill bo. I Sverige och Danmark är olika gemenskapsboenden inte ovanliga och intresset ökar. I Europa har det under drygt 50 år vuxit fram former för att bygga och leva tillsammans i både städer och på landsbygd. Invånare engarerar sig i planeringen av sin bostad och byggprocessen. Vi kommer att ge exempel på den nya mångfalden i den här cirkeln.

Medverkande: Jonas Lagander, Coompanion Östergötland
Medverkande: Sigrid Zenger, Föreningen för Byggemenskaper

Inför nästa träff

Medverkande: Kerstin Kärnekull, Kollektivhus NU

Bygg smart på Landsbygden, sidan 71.

Gemenskap och samarbete, sidorna 42-51.

Byggemenskaper, introduktionen och kapitel 1 till 3.

Handbok till bygg- och bogemenskaper från Coompanion

Exempel på värdegrunder i bygg- och bogemenskaper från Lagnö Bo i Trosa och Under Samma Tak i Göteborg.

Vi är alla olika, med olika behov, drivkrafter och värderingar och olikheterna skiftar för varje nytt skede i livet. Detta är något som vi kan ge mer utrymme genom att vara delaktiga i hur bostäder byggs och utformas. Vill vi bo med flera generationer, vill vi äta tillsammans och vill vi ha tillgång till gemensamma ytor och aktiviteter?

Genom att vara med och forma ditt boende tillsammans med andra skapar du en större mångfald bland de bostäder som byggs. Du kan vara med och påverka hur vi lever i vår bebyggda miljö. I den här cirkelträffen vill vi undersöka vilka värderingar och behov vi har.

Medverkande: Ulrika Egerö, Kollektivhus NU
Medverkande, Eva-Marie Mendahl, Under Samma Tak/Kollektivhus NU

Att läsa inför nästa träff

Bygg smart på landsbygden, kapitel 1 – 2  och kapitel 5, sidorna 71-76.

Gemenskap och samarbete, kapitel 2  sidorna 14-25 och kapitel 4, sidorna 34-41. 

Fördjupningsmaterial för nästa träff

Video om delningsekonomi i bogemenskaper  från ca 52 min in i klippet (30 minuter)

Coompanions artikel om bogemenskapen Under Samma Tak i Göteborg

Coompanions artikel om kooperativa hyresrättsföreningen Hästen i Ockelbo 

Kika vidare på den här webbplatsen

Hur vi organiserar det gemensamma främjar olika arbetssätt och olika boendekulturer. Därför är det viktigt att tänka igenom hur ni vill sköta gemensamma aktiviteter och arbetsuppgifter. Vad kan vara frivilligt och vad behöver alla bidra till? På vilket sätt kan vi främja både frihet och rättvisa och hur främjar vi ett samarbetsklimat där olikheter får plats?

Den här träffen tittar vi på hur olika boendegemenskaper har valt att organisera sitt gemensamma arbete och sina gemensamma aktiviteter.

Att läsa inför nästa träff

Bygg smart på landsbygden, sidorna 21-24.

Gemenskap och Samarbete hela kapitel 5, kapitel 6 sidorna 53 – 61, kapitel 7 sidorna 62-71 och kapitel 8 sidorna 72-80. 

Fördjupningsmaterial för nästa träff

Lathund för Organisering av kollektivhus och liknande bogemenskaper

Rapport Elasiska hem från Kod Arkitekter, sidorna 50-56.

Coompanions finansieringsguide, sidorna 26 till 33

Exempel på stadgar:
Stadgemall för bogemenskap ideell förening
Stadgemall för byggemenskap ekonomisk förening.

Coompanions film Community Land Trust – en modell för Sverige?

Markpriser och bygdeutveckling (inspelad föreläsning Coompanion)

Den här träffen tittar vi på den ideella föreningen, den ekonomiska föreningen, den kooperativa hyresrättsföreningen (en ekonomisk förening), bostadsrättsföreningen och aktiebolagets olika former med och utan vinstbegränsning.

Ekonomi och juridik är beroende av varandra och den juridiska organisationsform ni väljer öppnar för olika typer av finansiering, inflytande och ansvar liksom möjligheten till samarbete med andra. Varje organisationsform har sina styrkor och svagheter och därför är det viktigt att tänka igenom vilken funktion som juridiken ska fylla. Den juridiska organisationsformen är möjlig att ändra över tid genom att till exempel ändra stadgarna. 

Att läsa inför nästa träff

Gemenskap och samarbete kapitel 4, sidorna 32 – 36 och sidorna 42 – 51.  

Byggemenskaper kapitel 4, sidorna 138 – 170.

Fördjupningsmaterial för nästa träff

Film om bygg- och bogemenskapen Gården John Areblad Kanvassfilm (4 minuter).

Gårdens vision

Vad är kärnan och det som gör vårt boende speciellt? Vad är särskilt viktigt för oss som andra kan bejaka och förstå. De som vi hoppas kommer in i gruppen senare.

En vision för ett boende ska vara lätt att förstå men också möjlig att beskriva. Du ska bli glad och stolt när du tänker på att detta är vad du vill skapa. För att nå visionen behöver vi bestämma hur vi ska fördela roller och ansvar så att vår organisation tar oss mot målet.

Under denna cirkelträff knyter vi ihop trådarna från tidigare träffar och planerar den sista träffen.

[Snart fyller vi på med studiematerial här]

Gemenskap och samarbete, kapitel 6, sidorna 54-61 och kapitel 7 sidorna 62-71. 

Byggemenskaper kapitel 4, sidorna 138-170.

Förbered frågor till studiebesöket eller personen ni bjudit in.

Fördjupning

Ni kommer att behöva samverka med kommunen. Boverket har tagit fram en handledning till kommuner Byggemenskaper i bostadsförsörjningen.

Ni har bjudit in en person digitalt eller fysiskt. Nu har ni möjlighet att fråga om allt ni funderar över. 

Nu har vi nya kunskaper om de möjligheter och utmaningar som bo – och byggemenskaper ger. Vill ni fortsätta ses och planera för ett genomförande? Coompanion har även en studiecirkel som stöd för planeringsfasen. 

[Snart fyller vi på med studiematerial här]

Coompanion erbjuder kostnadsfri rådgivning över hela landet. Våra kontor i Göteborgsregionen och Östergötland har stor kunskap kring bygg- och bogemenskaper och kan hänvisa till resurser och mallar som tagits fram genom projektet Divercity.

Ta kontakt med oss i din region, så hjälper vi er att hitta rätt!


I vilken fas är ni just nu?

Det här är en förenklad, översiktlig bild av hur en byggemenskaps faser och process kan se ut. I vilken fas är ni? Vi hjälper er att komma igång!

Vi hjälper er att ta nästa steg!

Coompanion erbjuder kostnadsfri rådgivning över hela landet. Våra kontor i Göteborgsregionen och Östergötland har stor kunskap kring bygg- och bogemenskaper och kan hänvisa till resurser och mallar som tagits fram genom projektet Divercity.

Ta kontakt med oss i din region, så hjälper vi er att hitta rätt!

Vill man starta en bo- och byggemenskap och själva planera, bygga, eller låta uppföra en byggnad, som man sedan bor i och/eller har lokaler i, är finansieringen en viktig fråga. Det är bra att redan tidigt stämma av i gruppen vilka möjligheter som finns att gå in med egen insats och eventuellt låna in kapital under projekterings- och byggfasen. Här till höger finns lite tips kring finansiering i olika faser. Ta också hjälp genom kostnadsfri vägledning från t ex Mikrofonden och våra mallar.

Ta gärna del av vår finansieringsguide som är framtagen för dig som är eller funderar på att bli social entreprenör. Vi hoppas att den ska ge dig tillräckligt med tips och stöd att på egen hand hitta en finansieringslösning som passar just dina behov. I denna version av vår finansieringsguide har vi även tagit med en introduktion till finansiering av socialt byggande.

Läs även ”Stöd & finansiering för byggemenskaper” som ni också kommer åt här till höger. Eller kika in på inspelningen från föreläsningen ”Byggruppsträff: finansiering av byggemenskaper i landsbygd och mindre orter” här nedan.

Tips! Boverket erbjuder startbidrag till byggemenskaper (länk) samt har tagit fram en vägledning för kommuner som stöd för hur kommuner kan underlätta för byggemenskaper, läs mer här (länk).

Kiladalens Utveckling AB har tagit fram en räknesnurra för byggandet av hyreslägenheter på landsbygden med en tillhörande produktionskalkyl. Den kalkylmodell de presenterar vänder sig i första hand till personer och grupper som vill starta lokala initiativ till landsbygdsutveckling med fokus på bostadsbyggande.

Bo- och byggemenskaper
Bygga och bo hållbart tillsammans
Finansiering för bo- och byggemenskaper
Stöd och finansiering för byggemenskaper
Bo- och byggemenskaper
Stöd och finansiering för byggemenskaper
Finansiering för byggemenskaper

Byggemenskaper i bostadsförsörjningen

Boverket har tagit fram en vägledning till kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen.

Skriften är en sammanfattning av rapporten Byggemenskaper som en del i bostadsförsörjningen som går att beställa och ladda ner på Boverkets webbplats. Skriften vänder sig till kommunala tjänstepersoner och beslutsfattare med ansvar för bostadsförsörjning och stadsutveckling.

Kommunal borgen som verktyg för att möjliggöra bostadsbyggande genom idéburna aktörer – sammanfattande översikt och exempel 

Den här rapporten vänder sig till både kommuner och idéburna bostadsaktörer som hanterar frågor om kommunal borgen. I rapporten ges förutom en redogörelse för de kommunala rättsliga utgångspunkterna, en beskrivning av processen och problematisering av ämnet samt tips och råd till båda parter sammanvävt i rapportens text. Målet är att stärka både kommuner och idéburna bostadsaktörer i att främja kommunal borgen och väcka frågor som behöver lösas för både kommuner och idéburna bostadsaktörer gällande kommunal borgen.

Rapporten togs fram av Coompanion under våren 2024 inom ramen för projektet “Lokala innovationssystem kring hindren för idéburen och gemensam bostadsförsörjning i Sverige: finansiering, associationsformer, upplåtelseformer och inkluderande processer”, finansierat av FORMAS


Hur vill ni bygga-och bo?

Bygga hyreshus tillsammans

Bygga hyreshus tillsammans

Vill ni bygga hyreshus tillsammans? Att genomföra en byggemenskap är i Sverige i nuläget aldrig riktigt så enkelt som man kan tro och önska. Varje plats och hus har sina specifika förutsättningar och ibland blir det krångligare än anat, även då man först tycker att förutsättningarna på pappret verkar vara väldigt goda. Inobi har i sju, snart åtta, år arbetat för att lyckas förverkliga en byggemenskap vid Ärlegatan på Gråberget i centrala Göteborg. Läs deras berättelse om byggemenskapen Ärlan, från deras perspektiv som projektutvecklande arkitekter. Läs den här!


Bygga och bo i kollektivhus

Bygga och bo i kollektivhus

Drömmer ni om att bygga och bo tillsammans? Inspireras av Under Samma Tak där en grupp människor valt bort det bostadsbestånd som erbjuds på bostadsmarknaden och istället bildade en förening för att bygga upp sina drömmars hus. De drömde om ett välkomnande och vackert hus. Ett hus som inspirerade till spontana möten mellan människor i alla åldrar, från olika platser och med varierande förutsättningar. De ville också bygga energieffektivt och miljövänligt. Huset skulle stödja en hållbar livsstil för de boende. Startgruppen bildades av tre personer 2009 och de kunde flytta in på Riksdalergatan 8 i Högsbo Göteborg, under sommaren 2020. Tre år senare surrar huset av liv, och stämningen är välkomnande i denna relativt nya svenska bogemenskap. Hur kom visionen om byggnaden till? Detta är en arkitekts personliga berättelse. Läs den här!


Bygga och bo smått tillsammans

Tinyhouse- eller småhusrörelsen

Tinyhouse- eller småhusrörelsen är en internationell rörelse och del av den bredare utvecklingen av användardrivet, idéburet och socialt byggande. Rörelsen präglas av självbyggeri, hållbarhetstänk och behovet och viljan att bygga bostäder som folk kan ha råd med. Här hittar ni mer information om ni drömmer om att bygga eller bo i småhus.

Kan Tiny House-byar vara en del av hållbar platsutveckling i din kommun?

Titta på inspelningen av webbinariet; Kan småhusbyar eller Tiny House-byar vara en del av hållbar platsutvecklingen i din kommun? Ett sätt att locka nya invånare, revitalisera landsbygden, demo-kratisera bostadsmarknaden och kreativt förtäta oanvändbara platser i staden. Från 5 maj 2022.

Tiny houses & småhusbyarEn inspirerande vägledning för kommuner och bygg- och bogrupper

Inom projektet Små hus som verktyg för hållbart byggande & platsutveckling, som finansieras av Västra Götalandsregionen, har vi har tagit fram ett inspirerande vägledningsmaterial för kommuner och bygg- och bogrupper. Projektet gjordes tillsammans med Egnahemsfabriken på Tjörn, Bygga & Bo i Natur – Innovationsverkstad och Byar och Kvarter.

Ladda ner vägledningsmaterialet här!


Plattformen för bygg-och bogemenskaper


Resurser och verktyg

Här samlar vi inspelade webbinarier, poddar, resurser och verktyg om allt från en hållbar bostadsförsörjning, platsutveckling, finansiering av bygg-och bogemenskaper till markens betydelse i samhällsutvecklingen.

Hur når vi en socialt hållbar bostadsförsörjning? Titta på inspelningen från vårt webbinarium från 25 april, bland annat med en presentation av regeringsutredningen av Karolina Skog. Klicka här för att ta del av presentationen från seminariet.
Karolina Skog, tidigare miljöminister, regeringens särskilda utredare: En socialt hållbar bostadsförsörjning är möjlig!

Varför behövs bo- och byggemenskaper? Staffan Schartner, Arkitekt, projektlots för byggemenskaper och tidigare ordförande för Föreningen för Byggemenskaper, berättar om byggemenskaper på konferensen Socialt Byggande 2019.

Det finns flera olika sätt att starta och driva en bo- och byggemenskap. För att välja rätt associations- eller upplåtelseform är det viktigt att förstå skillnader, för- och nackdelar utifrån gruppens värdegrund, behov och inriktning. I många fall kan det bästa vara att börja som en ren ekonomisk förening. Ibland kan en kooperativ hyresrättsförening vara det bästa alternativet och ibland en bostadsrättsförening, som båda är en form av ekonomisk förening.

Olika upplåtelseformer:

  • Kooperativ hyresrätt enligt ägaremodellen
  • Kooperativ hyresrätt enligt hyresmodellen
  • Ekonomisk förening som hyresvärd
  • Aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (bygdebolagsbroschyren?)
  • Bostadsrättsförening
  • Bostadsstiftelse
  • Idéburen tomträttsstiftelse (Community Land Trust – Finns ej i Sverige än. Men nämns som möjlighet i jordabalken)
  • AB/AB (svb) i kombination med ideell förening som organiserar bogemenskap.
  • Ägarelägenheter

Vi har för att underlätta tagit fram en jämförelse mellan tre möjliga upplåtelseformer samt ett antal guidade mallar. Det är också viktigt att se till att ha rätt avtal på plats, tex kan det vara bra med ett medlemsavtal mellan medlemmarna i gruppen. Till höger finns en bild, som ger en överblick över processen.

Vill ni ha hjälp? Boka kostnadsfri rådgivning!

För att se till att det blir rätt från början kan det vara bra att boka en kostnadsfri rådgivning och få hjälp med val av associations- och upplåtelseform, formulering av stadgar, avtal etc. Kontakta oss så hjälper vi er!

Former för tillsammansägande av mark

Det finns mycket att inspireras av. Här presenteras olika former av kooperativa lösningar för ägande och förvaltande av mark som kan möjliggöra olika former av samhällsnytta, så som byggandet av hyresrätter och lägre kostnader för lokaler och bostäder. Missa inte heller att Hela Sverige ska Leva har gjort en sammanställning av tips över vägar till fler bostäder på landsbygden! Läs mer här!

Projekt Framsteg – Community Land Trust, en modell för Sverige.
Föredrag om markvärdets roll i bygdeutvecklingen – av Jonas Lagander, från Coompanion Östergötland, på konferensen Socialt byggande 2019.
Arden i delstaten Delaware är en av de äldsta idéburna markstiftelserna i USA, grundad år 1900.
Vilken form ska ni välja när ni startar? I detta webbinarium tar vi upp frågor som rör juridiska former för start och utveckling. 
Inspelning från ”Introduktion om bygg- och bogemenskaper” i Linköping i februari 2020. Fokus på denna föreläsning är upplåtelseformer och en utblick i hur det ser ut i Tyskland som exempel.

Behöver ni hjälp med finansiering av er bygg- och bogemenskap? Kontakta Mikrofonden!

Mikrofonden är civilsamhällets och kooperationens egna riskkapitalkooperativ. Sveriges största sociala investerare – med över 100 investeringar i den sociala ekonomin i sin portfölj. Mikrofonden är samtidigt Sveriges minsta sociala investerare – med fokus på mikroinvesteringar och har hög kompetens i att investera i verksamheter som är kooperativt eller ideellt organiserade och som har samhällsnytta i fokus. Läs om hur Mikrofonden kan vara en del av era finansieringsbehov!


Byggruppsträff: finansiering av byggemenskaper i landsbyggd och mindre orter.
Finansiering för socialt drivet samhällsbyggande, Idéburet och Socialt Byggande Konferensen 2023
Finansiering och byggekonomi för socialt byggande, Idéburet och Socialt Byggande Konferensen 2021
Kristoffer Lüthi, Styrelseordförande Ekobanken: Finansiering av byggemenskaper

Jan Svensson: Kapitalanskaffning för byggemnskaper – möjligheter och utmaningar

Mikrofonden – mikrofinansierar investeringar i idéburet byggande och boende


Idéburet och socialt byggande konferensen 

Idéburet och socialt byggande konferensen är mötesplatsen för inkluderande former av byggande och boende. På konferensen möts praktiker, forskare, tjänstemän, folkrörelseaktiva, politiker och branschfolk i en ovanlig blandning. Här bjuds både inspiration, kunskap och erfarenhetsutbyte kring byggemenskaper, bogemenskaper, modernt självbyggeri, deltagandeplanering, social finansiering, offentlig-civilsamverkan och sociala projektformer.


Podd-tips!

Podd – bygga & bo tillsammans

Om att bygga och bo tillsammans! I det här avsnittet av Coompanion-podden får Björn besök av Ingrid Westerfors, som är en av våra experter på kooperativt byggande och boende. Hon ger oss en bild av de största utmaningarna på bostadsmarknaden idag.


Projektverksamhet


Pågående projekt

BästBo, Bygg- och bogemenskaper i städer och landsbygder för ett socialt hållbart boende, är ett projekt som startade hösten 2023. Projektet ska undersöka hur bygg- och boendegemenskaper kan fungera som socialt hållbara bygg-/ och boendeformer. Vi är särskilt intresserade av bygg- och bogemenskapernas betydelse för grupper som riskerar ofrivillig ensamhet, socialt utanförskap eller för äldre på landsbygd. Coompanions del handlar i huvudsak om mobilisering för att stimulera fram nya startargrupper, att utveckla rådgivningsmaterial och arbeta med finansieringsfrågor.

Lead Part är Linköpings Universitet som tillsammans med parterna Coompanion Östergötland, Coompanion Roslagen & Norrort, Marie Cederschiöld högskola och Kiladalens Utveckling AB (svb) ska arbeta i 2 år med utvecklingsarbete inom den idéburna bostadssektorn. Läs mer


Tidigare projekt

Divercity
Coompanion var en del av Vinnova-projektet Divercity, som är till för att stödja och främja utvecklingen av byggemenskaper i Sverige. På www.divcity.se har vi samlat mer information och resurser för byggemenskaper och kommuner.

Projektet drevs av Föreningen för byggemenskaper som samlat en rad aktörer i hela Sverige. Projektet hade stöd av Vinnova.

Bo- och byggemenskaper
Divercity
Byggemenskaper för mångfald i stadsbyggandet

Organisationer att ha koll på

Idéburet och socialt byggande konferensen 

Föreningen för bygggemenskaper 

Plattformen för bygg och bogemenskaper 

Kollektivhus NU

Hela Sverige Ska Leva

Mikrofonden


Forskning

I listan finner ni relevant forskning kring bygg-och bogemenskaper.

Sammanställning: Aktuell forskning om bygg– och bogemenskaper. Kerstin Kärnekull, februari 2021

Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Nederländerna. Kerstin Kärnekull & Jan Rydén, november 2020

Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Storbritannien. Kerstin Kärnekull, oktober 2020

Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Belgien. Kerstin Kärnekull, 2019

Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Frankrike. Kerstin Kärnekull, 2019


Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!