Vill ni starta en Bygg- och bogemenskap?
Då har ni hittat hem!
Bygg- och bogemenskaper – en del av lösningen för hållbart boende.
Bostadsförsörjningen står inför stora utmaningar. Bygg- och bogemenskaper kan vara en del av lösningen för att skapa mer inkluderande och hållbara bostadsområden som motverkar segregation, ensamhet och spekulation. Coompanion har gedigen erfarenhet av att stödja kooperativa lösningar som främjar variation, delningsekonomi och gemenskap.
Läs mer i broschyren ”Bygga och bo hållbart tillsammans” med exempel från hela landet. Ladda ner här!
Allt ni behöver för att komma igång!
Här hittar du information, verktyg och tips för er som vill bygga och bo tillsammans, med material som studiecirkel, broschyrer, processkartor och inspelade föreläsningar. Vi fortsätter att fylla på med mer information!
Studiecirkel (steg 1 av 2): Byggemenskaper och Bogemenskaper
Den här studiecirkeln är framtagen för dig som vill veta mer om bygg- och bogemenskaper. Efter studiecirkeln kommer du att ha kunskaper om olika former för att bo och bygga tillsammans och grundläggande verktyg för att kunna arbeta vidare med att förverkliga en gemenskap.
Studiecirkeln är framtagen i projektet BästBo med finansiering från Formas.
I vilken fas är ni just nu?
Vi hjälper er att ta nästa steg!
Hur vill ni bygga-och bo?
Bygga hyreshus tillsammans
Bygga och bo i kollektivhus
Bygga och bo smått tillsammans
Plattformen för bygg-och bogemenskaper
Här hittar du projekt, gemenskaper, kunskapsforum, konsulter och grupper från hela landet. Här kan du även marknadsföra ditt eget byggabo-projekt.
Resurser och verktyg
Här samlar vi inspelade webbinarier, poddar, resurser och verktyg om allt från en hållbar bostadsförsörjning, platsutveckling, finansiering av bygg-och bogemenskaper till markens betydelse i samhällsutvecklingen.
Mikrofonden – mikrofinansierar investeringar i idéburet byggande och boende
Idéburet och socialt byggande konferensen
Idéburet och socialt byggande konferensen är mötesplatsen för inkluderande former av byggande och boende. På konferensen möts praktiker, forskare, tjänstemän, folkrörelseaktiva, politiker och branschfolk i en ovanlig blandning. Här bjuds både inspiration, kunskap och erfarenhetsutbyte kring byggemenskaper, bogemenskaper, modernt självbyggeri, deltagandeplanering, social finansiering, offentlig-civilsamverkan och sociala projektformer.
Podd-tips!
Podd – bygga & bo tillsammans
Om att bygga och bo tillsammans! I det här avsnittet av Coompanion-podden får Björn besök av Ingrid Westerfors, som är en av våra experter på kooperativt byggande och boende. Hon ger oss en bild av de största utmaningarna på bostadsmarknaden idag.
Projektverksamhet
Pågående projekt
BästBo, Bygg- och bogemenskaper i städer och landsbygder för ett socialt hållbart boende, är ett projekt som startade hösten 2023. Projektet ska undersöka hur bygg- och boendegemenskaper kan fungera som socialt hållbara bygg-/ och boendeformer. Vi är särskilt intresserade av bygg- och bogemenskapernas betydelse för grupper som riskerar ofrivillig ensamhet, socialt utanförskap eller för äldre på landsbygd. Coompanions del handlar i huvudsak om mobilisering för att stimulera fram nya startargrupper, att utveckla rådgivningsmaterial och arbeta med finansieringsfrågor.
Lead Part är Linköpings Universitet som tillsammans med parterna Coompanion Östergötland, Coompanion Roslagen & Norrort, Marie Cederschiöld högskola och Kiladalens Utveckling AB (svb) ska arbeta i 2 år med utvecklingsarbete inom den idéburna bostadssektorn. Läs mer
Tidigare projekt
Divercity
Coompanion var en del av Vinnova-projektet Divercity, som är till för att stödja och främja utvecklingen av byggemenskaper i Sverige. På www.divcity.se har vi samlat mer information och resurser för byggemenskaper och kommuner.
Projektet drevs av Föreningen för byggemenskaper som samlat en rad aktörer i hela Sverige. Projektet hade stöd av Vinnova.
Organisationer att ha koll på
Idéburet och socialt byggande konferensen
Föreningen för bygggemenskaper
Plattformen för bygg och bogemenskaper
Forskning
I listan finner ni relevant forskning kring bygg-och bogemenskaper.
Sammanställning: Aktuell forskning om bygg– och bogemenskaper. Kerstin Kärnekull, februari 2021
Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Nederländerna. Kerstin Kärnekull & Jan Rydén, november 2020
Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Storbritannien. Kerstin Kärnekull, oktober 2020
Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Belgien. Kerstin Kärnekull, 2019
Rapport: Bygg- och bogemenskaper i Frankrike. Kerstin Kärnekull, 2019