Välkommen till det digitala kartverktyget Framtidskraft
Länk till Framtidskraft finns längst ner på sidan.
Vi rekommenderar att användare av Framtidskraft först läser nedanstående text.
SYFTE
Syftet med plattformen Framtidskraft är att på ett övergripande vis få insikt i hur en lokal demokratiskt ägd energigemenskap skulle kunna te sig, i stadsmiljö, i ett villaområde eller på landsbygd. I Framtidskraft kan man laborera med olika förnybara energislag och med automatik få klarhet i gemenskapens energibalans, ungefärliga investeringskostnader och en del annat.
Det är dock inga exakta siffror. Exakta siffror får man först vid kontakt med leverantörer. Hur vi har räknat kan man läsa mer om i verktygets kunskapsbank som utöver beräkningsformler också innehåller en del fakta om olika energislag, länkar för fördjupning, några inspirerande filmproduktioner samt annat smått och gott.
KOM IGÅNG
För att det ska vara enkelt att komma igång anger man vid inloggning antal hushåll och andra elkonsumenter inom det område man tänker sig en gemenskap. Normalvärden för elförbrukning är programmerat i Framtidskraft. Längre in i verktyget kan ni själva räkna samman er mera precisa gemensamma förbrukning i er gemenskap och ändra detta värde, det finns sådana funktioner inkluderade. I takt med att ni tar in offerter från olika leverantörer finns likaledes funktioner att ändra Framtidskrafts förinställda produktionsvärde. Efterhand arbetar ni er fram till mera exakta konsumtions- och produktionsvärden baserat på er målbild.
ETT TIPS
Ett tips är att ni i byn, i bostadsrättsföreningen eller grannar emellan samlas i en lokal, kopplar upp verktyget på storskärm, fikar, visionerar och arbetar tillsamman.
När fikat är slut och ni känner er nöjda sparar ni arbetet och bestämmer en ny tid för när ni ska återuppta arbetet. Det finns en funktion i Framtidskraft som möjliggör att ni kan maila ut en sammanställning mellan era sammankomster. Efter ett antal sammankomster kommer ni förhoppningsvis ha ett genomarbetat förslag samtidigt som ni fått ny kunskap och stärkt det sociala kapitalet i er gemenskap.
Era sammankomster kan organiseras i form av en studiecirkel. Studiefrämjandet har ett studiecirkels material, ”Hållbar energi tillsammans” som ligger i linje med Framtidskraft.
Vi definierar en energigemenskap som en kooperativ förening vilken har till ändamål att ge sina medlemmar miljömässiga, ekonomiska och sociala samhällsfördelar.
Energigemenskaper baseras på demokratiskt ägande för att skapa stabil och kostnadseffektiv förnyelsebar energi för dess medlemmar. Det kan vara hushåll, företag, föreningar etc. som gemensamt producerar, konsumerar, lagrar och delar förnybar energi. Kooperativet kan även erbjuda andra energitjänster.
EU Clean Energy Package
Framtidskraft baseras på de möjligheter EU Clean Energy Package medger. De olika nationalstaterna inom EU har hunnit olika långt med att införa paketet i nationell lagstiftning.
Skapas motsvarande möjligheter i Sverige underlättas framväxten av energigemenskaper. Det är dock inga regler eller lagar som hindrar etablering av energigemenskaper idag. Men nätverksföretagen sitter på makten med följd att man är tveksamma till att släppa in gemenskaperna på näten. Detta trots att gemenskaperna skulle kunna avlasta redan idag överbelastade nät och vara behjälpliga med balanstjänster.
Som på villaägarens villkor
Likt villaägare med ändamålsenliga tak menar vi att också resten av landets befolkning ska få möjlighet att medverka i Sveriges energiomställning. Det är fullt möjligt förutsatt att en elmätare förslagsvis sätts in i transformatorstation och att allt bakom den hanteras virtuellt av den kooperativa energigemenskapen, det vill säga utan tillkommande elskatt och momspåslag på den i gemenskapen producerade energin. Självklart följer det då med ett ansvar i att också ta ansvar för underhåll av nätet inom gemenskapen, bakom mätaren, en tjänst man förslagsvis upphandlar externt.
Släpp in energigemenskaperna
Demokratiskt organiserade energigemenskaper medverkar inte bara till ett fossilfritt Sverige utan också till ett mera robust elsystem. Gemenskaperna har också förutsättningar att helt eller delvis övergå till så kallad ö-drift t.ex. vid strömavbrott. Tänk ett Sverige utan ström, i värsta fall i en krigssituation, tänk då att det ändock finns lokala energigemenskaper där det fortsatt lyser, där man kan bli varm, ladda sina mobiler och få kontakt med anhöriga.
Vi räknar med att Sveriges regering kommer ställa krav eller till och med lagstadgar nätverksföretagens skyldighet att släppa in energigemenskaper på nätet och att dessa får samma villkor som villaägaren.
Till sist!
Det är fullt möjligt att starta energigemenskaper redan idag, men villkoren är inte riktigt där vi önskade ännu. Fördelarna för såväl landet Sverige, klimatet, vår säkerhet och medborgaren är så omfattande att vi räknar med att villkoren kommer bli likt flertalet andra EU länder, annars hade vi aldrig lagt så mycket resurser på att utveckla Framtidskraft.
Tack till!
Ett stort tack till Stickybeat för att ni med stort engagemang hjälpt oss bygga Framtidskraft, dess plattform. Ett stort tack också till Sebrafilm som likaledes engagerat sig och bistått med filmproduktion. Vill också tacka de lokalsamhällen i Värmland som utgjort piloter och därigenom hjälpt oss att utveckla Framtidskraft.
Tack också till Leader 7-sam, Leader Närheten och EU Jordbruksfond för att ni stöttat oss!
Coompanion Värmland
Nyheter efter att Framtidskraft lanserats
Flertalet länkar och andra tips är inkluderade i Framtidskrafts kunskapsbank. Nedan försöker vi hålla oss ajour med nyheter efter Framtidskrafts lansering (nyheter som efterhand kan komma inkluderas i Framtidskraft).